Oorzaken van nekpijn na slapen en nuttige tips

Wat veroorzaakt die vervelende nekpijn na slapen? Is het een slecht matras, een verkeerde lichaamshouding of is het kussen de oorzaak.

Heeft u ’s morgens vaak last van nekpijn en hoofdpijn, dit wordt vaak veroorzaakt doordat we tijdens het slapen in een ongemakkelijke houding hebben gelegen. Dit kan te wijten zijn aan uw natuurlijke slaaphouding, uw kussen, uw matras of het feit dat u zwanger bent.

Nekpijn na slapen

Wij vertellen u wat nekpijn kan veroorzaken en wat u eraan kunt doen.

Nekpijn kan plotseling optreden, bijvoorbeeld na een ongeluk, of kan in de loop der tijd ontstaan door problemen met de gewrichten in uw wervelkolom. Maar wat is de oorzaak als je wakker wordt met nekpijn na slapen?

U kunt toch geen verklaring bedenken waarom uitgerekend de nachtrust verantwoordelijk zou zijn voor uw nekpijn!

Hoe beïnvloedt de slaap de spieren?

Spieren en pezen worden stijf na een langdurige inactiviteit, vooral als ze lange tijd in een lastige houding staan. Dit betekent dat uw slaaphouding, kussen, matras of het feit dat u zwanger bent, de oorzaak kunnen zijn van uw nekpijn na het slapen.

Uw slaaphouding heeft de volgende effecten op uw nek

Als u denkt dat een nacht in bed uw nekpijn heeft veroorzaakt, kan dat te wijten zijn aan uw slaaphouding.

Slaap bij voorkeur nooit op uw buik als u last heeft van uw nek na slapen. De hoek waaronder uw nek moet draaien om te kunnen ademen is te groot. Het is beter als u op uw rug of zij slaapt. De meest comfortabele positie wordt echter bepaald door de nek, de anatomie en uw persoonlijke ervaring.

Denk eraan dat je ’s nachts in bed beweegt en draait. De juiste houding voor uw nek heeft u niet in de hand, maar u kunt in ieder geval aan het begin van de nacht in een goede slaaphouding gaan liggen.

nekpijn na slapen oorzaken en tips wat er aan doen

Juiste kussen tegen nekpijn na slapen

De aanbevelingen verschillen hier. Sommigen adviseren een veren kussen of een kussen met een lichte vulling te nemen, anderen pleiten voor hoofdkussens met schuimvulling. Bovendien zijn er speciale kussens voor mensen die op hun rug, op hun zij, enz. slapen.

Wat velen vergeten is het feit dat we ’s nachts woelen en draaien.

Als u op zoek bent naar hoofdkussens die uw rug of nek ondersteunen, koop dan het beste een zogenaamde “orthopedisch kussen” of de speciale “kussen nekklachten”

Deze kussens hebben meestal een diepere uitsparing waar uw hoofd in rust en hebben een kromming in het nek gedeelte die uw halswervelkolom ondersteunt.

Deskundigen adviseren heel vaak slechts één stevig kussen te gebruiken. Een te zacht kussen zorgt ervoor dat uw hoofd te veel naar binnen zakt, terwijl een te stevig kussen of meerdere kussens op elkaar ervoor zorgen dat uw halswervelkolom te veel kromtrekt.

Kijk naar het aanbod orthopedische kussens “nekklachten” , maar zorg er eerst voor dat u uw huidige aantal “normale” hoofdkussens voldoende heeft getest voordat u geld uitgeeft aan een nieuw kussen.

Juiste matras tegen nekpijn na slapen

Er is niet veel kwaliteitsonderzoek gedaan naar het kiezen van de juiste matras bij het helpen tegen nekpijn na slapen, dus we moeten vertrouwen op ons gezond verstand.

Het is waarschijnlijk dat het hele lichaam wegzakt in een te zachte matras. Dit betekent dat de ruggengraat allesbehalve recht is wanneer u op uw zij ligt. Dit zou een onnatuurlijke nek hoek creëren omdat de schouders te ver onder het hoofd zouden komen te liggen.

Dezelfde zachte matras zou er ook voor zorgen dat uw billen en schouders te veel wegzakken wanneer u op uw rug slaapt. Op deze manier wordt je lichaam niet ondersteund, wat ongezond is.

Stel je deze slaappositie voor in een verticale positie, het zou zeker ongemakkelijk voor je zijn om zo te lopen. Probeer u te herinneren hoeveel jaar geleden u uw matras hebt gekocht en voor het laatst hebt vervangen. U moet dan overwegen een meer ondersteunende matras te kopen.

Zwangerschap en nekpijn na het slapen

Als u zwanger bent en de gebruikelijke ongemakken ervaart, zult u praktische maatregelen moeten nemen, want pijnstillers nemen is geen optie.

Vergeet niet dat veel nekpijn in het eerste trimester wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Zodra deze zijn verdwenen, zou de nekpijn ook moeten afnemen. Het laatste trimester kan echter zeer ongemakkelijk voor u zijn omdat uw baby groter wordt in uw buik.

Omdat het lumbale gebied wordt uitgerekt en de rug een steeds grotere belasting moet dragen, proberen zwangere vrouwen allerlei slaaphoudingen om het ongemak te verlichten. Omdat de rug en de nek zo nauw met elkaar verbonden zijn, kunnen sommige van de meer extreme slaaphoudingen met 4-5 kussens die het lichaam omhoog brengen, de onderrug verlichten maar een heel nieuw probleem creëren namelijk nekpijn na slapen.

Pijn in de onderrug en ischias worden vaak aanzienlijk verlicht als de lage ruggengraat zich kan “openen”. Om dit te doen, schuift u in rugligging een paar kussens onder uw knieën of gebruik een kniekussen.

Als u op uw zij slaapt, leg dan een speciaal kniekussen of een paar kussens tussen uw knieën. Met het perfecte nek kussen zou uw nekpijn bijna vanzelf moeten verdwijnen.

Natuurlijke remedies tegen nekpijn

De beste natuurlijke remedies zijn warmte en crèmes.

Als je wakker wordt met een pijnlijke nek na slapen en je hebt nog tijd, neem dan een bad. Laat het warme water je nek “masseren”. Als je haast hebt, dan kun je een warme douche nemen, vooral een warme waterstraal op uw nek doet wonderen.

U kunt uw pijn ook verlichten met een warmwaterkruik, die u in een handdoek wikkelt en dan op de achterkant van uw nek legt. Of gebruik een warme pittenzak.

Soms wordt geadviseerd een koele behandelingsmethode te kiezen. Dit kan er echter toe leiden dat de spieren nog stijver worden, omdat zij van de kou samentrekken en het bindweefsel onbuigzaam wordt.

Koelen wordt alleen aanbevolen bij ontstekingen zoals zwellingen na een verwonding.

Warmte of koude: wat is beter bij pijn of een blessure?

Een stijve nek na slapen kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn en de rest van de dag beïnvloeden. Met eenvoudige veranderingen in uw omgeving en uw slaaphouding, en met ochtendgymnastiek, hoeft u niet langer door de zure appel heen te bijten.

Als uw pijn aanhoudt of verergert, ga dan naar uw arts of fysiotherapeut.