Beste Boxspring – Welk model past bij jou

“Wat is het beste boxspring bed” is nog steeds een veel voorkomende vraag. Om deze vraag te beantwoorden willen we graag enkele elementen van een boxspring bed uitleggen en tegelijkertijd de voordelen naar voren brengen.

Wat is een boxspring bed? – De opbouw

Op de volgende afbeelding ziet u dat een boxspring bed uit drie lig elementen bestaat: de box, de matras en de topper. Het is belangrijk dat de drie elementen goed op elkaar zijn afgestemd. Alleen dan ervaart men namelijk slaapcomfort dat bij een boxspring bed hoort.
beste boxspring
Naast de drie lig elementen horen natuurlijk ook het hoofdbord en voeteinde tot een boxspring bed.

De Boxspring

De boxspring is het onderstel van het bed. Dit staat normaal gesproken op pootjes, zodat de lucht optimaal kan circuleren.

De boxspring bestaat uit een stabiel houtframe, waarin zich de vering van het boxspring bed bevindt. Hierin kunnen Bonell veren of pocketveren zitten.

Beide systemen bieden een gelijkmatige vering aan alle kanten van het bed. Een lattenbodem kan in het midden erg mee veren, maar aan de rand juist niet.

De boxspring vering past zich beter aan het lichaamsgewicht aan. Het is belangrijk om erop te letten dat er een boxspring vering in het onderstel zit en het niet gaat om een bed dat alleen maar de optiek van een boxspring bed heeft.

De MatrasOp de boxspring ligt een matras, net zoals bij alle andere bedden. Bij een boxspring bed moet de matras goed op de boxspring en op de eigen behoeften zijn afgestemd.

In dit geval zijn matrassen met een verenkern ideaal zoals tonnen pocketveren. Andere matrassen of andere veringen zorgen ervoor dat je al snel te zacht ligt.

Normaal geldt bij een tonnen pocketvering: hoe meer veren, hoe hoger de steunkracht van de matras. Maar alleen het aantal veren zegt nog niets over ligcomfort. Er zijn ook andere factoren die een belangrijke rol spelen.

Er bestaan matrassen met een PU-afdekking (Polyether) en matrassen met een koudschuim afdekking. De koudschuim afdekking zorgt ervoor dat de matras steeds snel weer in de oorspronkelijke vorm terugkomt. Zo ontstaat er meer ligcomfort.

De topper

De topper is een dunne extra matras die op de grote matras ligt. Bij Amerikaanse boxspring bedden ontbreekt soms de topper, waardoor het ligcomfort lager ligt.topper boxspring

Een topper biedt namelijk verschillende voordelen: de matras wordt beschermd en het bed kan beter aan de eigen behoeften worden aangepast. Toppers bestaan ook weer in verschillende varianten. Zo bestaat er een variant van koudschuim, van Visko of van Klima-latex.

Beste Boxspring

Welke hardheidsgraad hoort bij een boxspring bed? Een van de belangrijkste zaken voor een goede nachtrust is de juiste hardheidsgraad van het boxspring bed. Hier komen verschillende aspecten bijeen die bepalen wat iemand als te hard of te zacht ervaart en wat de beste boxspring is.

Bij rugslapers is een goede ondersteuning van de lumbale wervelkolom belangrijk. Een zijslaper moet juist ter hoogte van het bekken wat meer inzakken. De aangegeven hardheidsgraad van het boxspring bed moet bij de keuze helpen, maar is toch nog vaak een probleem.

Hardheid Beste Boxspring

De beste boxspring kiezen op basis van informatie over hardheidsgraad bij boxspring bedden. De hardheidsgraad wordt met een cijfer aangeduid.

 • H1 „erg zacht“
 • H2 „zacht“
 • H3 „hard“
 • H4 „erg hard“
 • H5 „extreem hard“


Met zo’n groepering van de matrassen zijn de producenten het in het algemeen met elkaar eens, maar de gegeven informatie is niet gestandaardiseerd.

Wat de ene producent H2 noemt, kan bij een andere producent H3 zijn.

Hierdoor kan een H2 matras van de ene producent mogelijkerwijs harder zijn dan een H3 matras van een andere producent.

Enkel de hardheidsgraad kan daarom niet helpen bij het kiezen van de beste boxspring.

De juiste hardheidsgraad voor de beste boxspring
goedkope boxspring kopenHet is daarom van belang om goede informatie in te winnen over de herkomst van de hardheidsgraad en voor welke gewichtsklassen de verschillende hardheidsgraden gelden.

Een vuistregel die je kunt hanteren is de volgende.

 1. Voor een man of vrouw tot 80 kg is de beste boxspring meestal een model welke hardheidsgraad 2 aangeeft.
 2. Voor mannen en vrouwen die tussen de 80 en 100 kg wegen adviseren wij een bed te kiezen met hardheidsgraad 3. Over het algemeen is dit de beste boxspring om comfortabel te liggen.
 3. Bij een lichaamsgewicht boven de 100 kg is de beste boxspring er een met hardheidsgraad 4.

Beste Boxspring & BMI (Body Mass Index )

De juiste hardheidsgraad bij de keuze van de beste boxspring kan nog preciezer worden bepaald door ook de lichaamslengte in acht te nemen. In dat geval hebben we het over de BMI – de Body Mass Index.

Deze valt te berekenen door de lengte door het gewicht in het kwadraat te delen.
Voorbeeld: Bij een gewicht van 80 kg met een lengte van 1,80 mtr: 80 / (1,80×1,80) = 24,7 BMI

Als vuistregel geldt.

 • BMI onder 25: hardheidsgraad 2.
 • BMI vanaf 25: hardheidsgraad 3.
 • BMI van 30 en hoger: hardheidsgraad 4.