Lattenbodem – De belangrijkste feiten op een rij

Een lattenbodem brengt de beste eigenschappen van uw matras naar boven – ja, echt waar!

Een lattenbodem ondersteunt de matras in de taak om de slaper met een rechte rug te laten slapen. Het belang van een lattenbodem wordt vaak onderschat.

[toc]

Men heeft veel meer aandacht voor de matras, ligt op een groot aantal modellen proef en heeft meer oog voor het ontwerp van het bed. Maar de lattenbodem komt in het aankoopproces vaak te kort. Ten onrechte!



Lattenbodem

Wanneer u specifiek op zoek bent naar een geschikte lattenbodem raden wij u aan onderstaand artikel zorgvuldig door te lezen. Hieronder zetten we eerst de belangrijkste feiten op een rij:

De lattenbodem bestaat uit een rechthoekig raamwerk dat middels speciaal gevormde houders is voorzien van elastische dwarslatten. Op deze latten ligt de matras (op de onconventionele varianten komen we later terug).

De afzonderlijke componenten, het ledikant, de lattenbodem en het matras vormen samen het bed. We moeten toegeven: Het is echt op het eerste gezicht niet zo eenvoudig een keuze te maken.

Lattenbodems verschillen op vele aspecten:

* maat
* materiaal
* verstelbaar, niet verstelbaar
* elektrische lattenbodem
* aantal latten en onderlinge afstand
* bevestiging van de latten
* hoogte
* middenzone versterking, schouderaanpassing
* kantelbaar voeteneinde
* speciale modellen

lattenbodem verstelbaar

Zoals beschreven is de lattenbodem een ondersteuning van de matras en daarom een belangrijk, onmisbaar onderdeel van een bed. We zullen kort ingaan op elk van deze aspecten, zodat u perfect voorbereid bent, als u op de ideale bijpassende lattenbodem wilt liggen. Het raamwerk ondersteunt niet alleen de matras op een goede manier, zodat deze op een rug vriendelijke manier het lichaam van de slapende persoon ondersteunt.

Een tweede belangrijke taak is om voldoende ventilatie van de matras van onderen te verzekeren. Een gezond persoon transpireert gemiddeld tot een halve liter lichaamsvocht per nacht. Om te voorkomen dat de matras op den duur klam wordt en er zich misschien zelfs vochtvlekken vormen, moet er daarom voor voldoende ventilatie worden gezorgd. Juist daarom mag men geen gebruik maken van een plank om de matras op te leggen.

Voor elke matras de juiste lattenbodem

Lattenbodems zijn er natuurlijk in verschillende maten, zodat ze geschikt zijn voor alle beschikbare ledikanten en matrassen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

90×200, 100×200, 120×200, 140×200 cm, voor eenpersoonsbedden
60×120, 70×140 cm, voor kinderbedden
Speciale afmetingen met extra lengte, 210 of 220 cm

Zeer belangrijk om te vermelden: Bij tweepersoonsbedden van 160 cm breed wordt het gebruik van twee afzonderlijke lattenbodems aanbevolen. In dit geval zou dat twee lattenbodems zijn van 80×200 cm. Er zijn weliswaar enkele fabrikanten die lattenbodems in 150 en 160 cm breed aanbieden. Dit is echter om verschillende redenen niet aan te bevelen omdat:

* De latten moeten, om voldoende stabiliteit te hebben, zeer dik te zijn. Maar dan hebben ze niet voldoende veerkracht meer.
* Als twee mensen op één lattenbodem liggen, heeft deze aanzienlijk meer (vaak tweemaal) gewicht te dragen. Daarbij zou de overspanning ook nog eens verdubbelen. Bijvoorbeeld, zou een lattenbodem met een spanwijdte van 160 cm 140 kg gewicht moeten dragen. Met twee lattenbodems is dit slechts 70 kg (bij twee mensen met hetzelfde gewicht) en met slechts een halve overspanning van 80 cm. Algemeen wordt verondersteld dat een breedte van 140 cm de uiterste breedte is voor een (permanente) duurzaamheid van lattenbodems.
* Wanneer de constructie het gewicht al zou kunnen houden, zal dit ten minste een sterk verminderde duurzame elasticiteit van de latten met zich meebrengen.
* De houten latten van een lattenbodem zijn opwaarts gebogen, waardoor ze in het midden iets hoger liggen dan aan de buitenrand. Hoe breder het raamwerk, des te hoger de buiging naar boven wijst. Bij een 160 cm brede lattenbodem kan dit al snel oplopen tot 5 cm, als het zelfs niet meer is. Daardoor zal de matras op een “heuvel” liggen en kunnen mensen zelfs uit bed rollen. Zeer stevige matrassen zouden ook onvoldoende insteekdiepte langs de kant hebben en dus van het bed kunnen glippen.
* De veerkracht van het raamwerk zal met zo’n grote spanwijdte in het midden aanzienlijk verschillen van de zijkanten. In het midden zal het veel zachter en veerkrachtiger aanvoelen, aan de zijkanten veel stijver en vaster.

Voor bedden met een afmeting van 180×200, 200×200 cm en groter zijn twee afzonderlijke lattenbodems standaard. Natuurlijk kunt u nog steeds gebruik maken van één matras. Lattenbodems met verstelbaar hoofd- en voeteneinde zijn dan echter minder aan te raden. Anders moeten beide slapers gelijktijdig een gelijke hoogte instellen. Iets anders kan de matras niet aan …

Maatwerk – 2 meter is niet altijd 200 centimeter

lattenbodem

Gewoon een opmerking over de maten van lattenbodems. De afmeting, bijvoorbeeld 90×200 cm, is in de praktijk altijd enkele centimeters kleiner. Als u het nameet zult u bijvoorbeeld een breedte meten van 89 cm en een lengte van 197 cm ..

Wanneer het raamwerk daadwerkelijk 90 cm breed en 200 cm lang zou zijn, zou het vaak niet passen in het ledikant. Alle voorwerpen, met name van hout, hebben een fabricagetolerantie. Het zou dan dus kunnen zijn dat bijvoorbeeld een 180×200 cm bed de binnenmaat nauwkeurig gemeten 179,8 x 199,9 cm zou zijn. En zou het raamwerk niet meer passen. Sommige bedden hebben ook afgeronde hoeken. Op deze punten zouden de hoeken van het raamwerk gaan “botsen”, als ze niet iets korter zijn.

Allemaal een kwestie van houding

Er zijn verstelbare en niet verstelbare lattenbodems. Met de verstelbare modellen kan in de meeste gevallen het hoofdeinde en tegelijkertijd het beengedeelte omhoog worden gezet. Dit gebeurt met een aantal metalen hulpstukken, die op verschillende hoogtes kunnen worden vastgezet. De mogelijkheden om de hoogte te verstellen moet op die plaatsen, waar het anatomisch ook nuttig is.

Instelling 1: Niet zo!

De beensteun begint hier 50 cm vanaf de onderkant van de lattenbodem, ongeveer ter hoogte van de knie. Wat moet hier omhoog? Dit zou meer in buikligging werken.

In rugligging kan de knie niet buigen. Gelukkig maar! En toch zijn er lattenbodems, waar de positie van de beensteun precies daar zit.

Instelling 2: Dit is al veel beter!

lattenbodem 2

Een goed doordachte lattenbodem kan worden versteld ter hoogte van het hoofd.

Een functionele hoofd/rugsteun begint ongeveer op een derde van de lengte van de lattenbodem vanaf het hoofdeinde. De beensteun moet op ongeveer twee derde van het voeteneinde beginnen. Klassieke verstelbare lattenbodems hebben een één derde/twee derde verhouding.

Instelling 3: The Freestyle

lattenbodem 3

Bij iets duurdere modellen kan, naast de instelling voor de rug, het hoofdeinde nog extra worden versteld. Er is dus een derde scharnierfunctie op ongeveer 30 cm afstand van het hoofdeinde.

U moet zich wel bedenken dat deze handmatige aanpassingen zijn bedoeld voor een eenmalige basisinstelling. Er zijn ook andere gelegenheden denkbaar, waar een extra instelling nuttig kan zijn, bijvoorbeeld in geval van ziekte.

Niemand zal echter ’s avonds tijdens het lezen het hoofdeinde hoger instellen en misschien, om het nog gemakkelijker te maken, zelfs de benen een beetje omhoog zetten, om later, wanneer de ogen vermoeid raken, uit bed stappen om het bed in een andere stand te zetten. Men zal zich later afvragen waarom men klaarwakker is en niet in slaap kan vallen.

Voor mensen die comfortabel willen slapen en vaak het hoofd- en voeteneinde willen verstellen, zonder het bed uit te hoeven, is een elektrische lattenbodem de ideale oplossing.

De juiste afstand belangrijk voor lattenbodems

Het aantal latten speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid van de lattenbodem. Hoe meer latten samen het gewicht van de persoon dragen, hoe minder gewicht elke lat moet dragen. Uitgaande van een 80 kg zware man en een 20 kg zware matras, op drie verschillende lattenbodems. Dan zullen de volgende draaggewichten ontstaan:

Lattenbodem A) met 14 latten -> 7,14 kg per strook
Lattenbodem B) met 28 latten -> 3,57 kg per strook
Lattenbodem C) met 42 latten -> 2,38 kg per strook



Hieruit blijkt dat de bodem met de meeste latten de laagste gewichtsbelasting per lat heeft, en daardoor de beste kans geeft op de langste levensduur. Daarbij komt nog dat de afzonderlijke stroken verschillende breedtes kunnen hebben. Hoe minder latten, hoe breder en dus minder elastisch ze zijn. Omgekeerd, hoe smaller en elastischer de latten, hoe meer daarvan aanwezig zijn. Niettemin: Een brede lat kan wat meer gewicht dragen, maar veel smalle latten zijn duurzamer en blijven bovenal langer elastisch. Een ander aspect is dat de matras beter is beschermd, hoe meer latten, hoe kleiner de tussenliggende afstanden.

Moderne matrassen hebben een hoge punt elasticiteit, waardoor ze ook drukken in de ruimten tussen de latten. En hoe groter deze afstand, hoe meer de matrassen op deze punten worden belast. Voor de meeste matrassen mag volgens de fabrikanten de afstand van 3 tot max. 4 cm niet overschrijden. Anders wordt bij eventuele klachten geen garantie gegeven. Zo zijn 28 latten bij 200 cm lengte tegenwoordig de standaard. Steeds meer wordt echter voor 42 latten gekozen. Lattenbodems met minder dan 28 latten verliezen steeds meer terrein.

Een lattenbodem moet flexibel zijn!

lattenbodems

Een aanpassing die niet gerelateerd is aan het hoger plaatsen van het hoofd- of voeteneinde, is de zogenaamde centrale zone versterking. Het lichaam van een mens is zoals bekend op verschillende plaatsen niet even zwaar. Het zwaartepunt is het bekkengebied. Dit is aanzienlijk zwaarder dan bijvoorbeeld het hoofd of de benen.

Wanneer matrassen verschillende zones hebben kunnen zij zich hierbij aan de situatie aanpassen. Ook veel lattenbodems hebben dergelijke zones. Met de centrale zone versterking kan de hardheid van de lamellen ter hoogte van het bekken en onderrug worden veranderd.

Structureel wordt dit bereikt door het toevoegen van lamellen op deze plaats. Door het aanpassen van het mechanisme, kunnen deze extra stroken minder of meer ondersteuning geven. Deze hardheid kan eindeloos worden gevarieerd van zacht tot stevig. Het bekken kan dus meer of minder diep wegzakken en de onderrug op deze manier meer of minder ondersteunen via de lamellen.

lattenbodem schouder

Een andere zone, waarmee betere lattenbodems zijn uitgerust, is de zogenaamde schouder comfort zone. Ter hoogte van de schouder moet, vooral in zijligging, het lichaam een beetje dieper kunnen wegzakken, zodat de wervelkolom op dit punt zich recht blijft en niet buigt. Hiervoor dienen de latten in dit gebied elastischer te zijn, met een bijbehorende zachte vering. Aanpassingen in de hardheid ter hoogte van de schouder zijn echter meestal niet mogelijk.

Niet alle lattenbodems zijn gemaakt van hout

Lattenbodems zijn meestal gemaakt van hout. Afhankelijk van de kwaliteit van verschillende houtsoorten worden verschillende diktes gebruikt. Het buitenste frame, dat de latten ondersteunt, bestaat is bij goedkopere modellen vaak gemaakt van zacht hout, bijvoorbeeld vuren of grenen. Bij duurdere modellen wordt vaak gebruik gemaakt van beukenhout. Daarnaast zijn er uiteraard grote verschillen in kwaliteit van de uiteindelijke behandeling, bijvoorbeeld of de randen van het buitenframe zijn afgerond, etc. Het buitenframe kan ook bestaan uit massief of gefineerd hout.

De lamellen zelf zijn opgebouwd uit verschillende lagen aan elkaar gehecht berken, beuken of ander hout, wederom afhankelijk van de prijsklasse. Ook de verbindingen tussen het buitenste frame en lamellen verschillen in kwaliteit door de gebruikte materialen. Van zeer eenvoudige van goedkoop plastic tot geavanceerde rubberen, met een hoge natuurlijke veerkracht, is hier mogelijk.

Bij een lattenbodem met verstelbaar hoofd- en voeteneinde worden diverse metalen gebruikt. Dat zijn meestal relatief zachte koperlegeringen. Er zijn ook betere, hardere metalen, die vaak te herkennen zijn door de dikkere materiaaldelen. Er worden ook andere materialen, zoals kunststof, metaal en recent zelfs glasvezel, in verschillende onderdelen van de lattenbodems door fabrikanten verwerkt.

Verder zijn er oppervlaktebehandelingen van verschillende kwaliteit. Een lattenbodem, waarvan de lamellen zijn afgewerkt met de meest modieuze houtdecors, is dus niet per se de beste. Misschien is er iets te verbergen? En tot slot wil het oog ook wat. Geoliede of met blanke lak behandelde oppervlakken kunnen weinig verbergen. Misschien is dit in deze gevallen minder noodzakelijk?

Tot slot geeft ook de verpakking soms een indicatie van de kwaliteit. Plastic doppen op de uiteinden hebben eigenlijk bijna alle modellen. Aan de zorg waarmee ze zijn vastgezet, kunt u veel aflezen. Hoe waardevoller de inhoud, hoe nauwkeuriger in de regel de verpakking. Deze regel geldt in veel gevallen ook voor lattenbodems. Kwaliteitsmodellen worden dan ook verzegeld in folie en verpakt in een stevige kartonnen doos.

Enkele bijzonderheden tot slot

lattenbodem kopen

Er zijn verschillende verbindingen tussen het buitenframe en latten. In één type worden de verende dwarslatten ingebracht in uitsparingen van het buitenframe. Ze zijn als het ware bevestigd aan het frame. Deze verbinding kan stijf of flexibel zijn. De beweging in deze constructie zit meestal alleen als laterale rotatie van de dwarslatten.

Een op- en neergaande beweging van de dwarslatten, die een mooi vering zou moeten geven, is met dit principe meestal niet of zeer beperkt mogelijk. Dit is voor de goedkopere lattenbodems nog steeds goed. Aan te bevelen is het type waarbij de lamellen in kappen zijn bevestigd aan het buitenframe.

De kappen zijn daarbij afzonderlijk geconstrueerd. Het kunnen eenvoudige plastic doppen zijn, die zorgen voor een stijve verbinding van de lamellen aan het buitenframe.

Andere varianten maken een extra zijdelingse draaiing van de stroken mogelijk, die zeer flexibele veerbewegingen toelaat. Deze doppen zijn gemaakt van zeer flexibel en duurzaam elastisch rubber en geven de lamellen een royale veerweg, en een laterale rotatie.

Bij sommige modellen zijn de lamellen tussen de zijkanten van het buitenste frame bevestigd. Het voordeel is de geringe hoogte van de lattenbodem, die belangrijk is als uw bed niet geschikt is voor een relatief hoge lattenbodem. Anderen leiden de strips over de zijkanten van het buitenste frame.

Het voordeel is hier dat de matras over de gehele breedte van de lattenbodem rust en niet aan de zijkanten op het frame. Bovendien is deze constructie gewoonlijk stabieler en kunnen de latten niet zo gemakkelijk uit de doppen glijden.