Matras kopen – Het gaat om de kern!

Matras kopen, waar moet u op letten? Zonder goede matras zult u niet gezond slapen! Daarom is het van belang dat u een goede matras koopt. Zie hier onze tips …

Goed slapen is belangrijk, daarom is een goed matras van essentieel belang.

Waar het om gaat met matrassen, is op zich niet spectaculair: Het zijn gestoffeerde oppervlakken, die comfortabel en rug vriendelijk slapen mogelijk moeten maken. In de meeste gevallen ligt de matras op een lattenbodem.

Deze lattenbodems liggen in een ledikant. Samen worden deze afzonderlijke componenten aangeduid als bed. Uit ervaring weten we dat de meeste mensen niet veel meer weten. Modewoorden zoals schuim, binnenvering, latex en zeven zones komen ze soms nog bekend voor. En dan houdt het op …

Matras kopen

matras 90x200

We willen u in dit artikel kort en bondig informeren over de belangrijkste zaken, die aan de orde komen wanneer u een matras kopen gaat. Welke soorten zijn er? Hoe hard moet de matras zijn? Welke maat heb ik nodig?

Op dit alles zullen we in het volgende artikel ingaan. U zult op het eind zien, een goede keuze is niet zo moeilijk. Iedereen die al eens op zoek is geweest naar een geschikte matras moet dit artikel maar eens lezen.

Matras kopen – Het gaat om de kern

Tegenwoordig zijn matrassen meestal gemaakt van een min of meer elastische kern die er in hoofdzaak gericht is op het waarborgen van de juiste lichaamshouding. De bekleding van deze kern heeft tot taak ervoor te zorgen dat u kunt genieten van een aangenaam slaapklimaat.

Beide componenten – kern en bekleding – dienen met hun afzonderlijke eigenschappen op uw persoonlijke behoeften te zijn afgestemd, zodat een rug vriendelijke positie kan worden bereikt met een gezonde en comfortabele slaapomgeving.

Het is tegenwoordig vaak gebruikelijk dat matrassen in 3-7 verschillende harde zones zijn verdeeld. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat het menselijk lichaam op verschillende plaatsen een verschillend gewicht heeft.

Zo is bijvoorbeeld bij alle gezonde mensen het bekkengebied aanzienlijk zwaarder dan het hoofd of de benen. Dienovereenkomstig moeten deze zones hard of zacht zijn, om het lichaam rug vriendelijk te ondersteunen.

Mensen zijn echter niet alleen op elk punt van het lichaam even zwaar, maar er bestaan natuurlijk ook grote verschillen in gewicht tussen verschillende mensen.

Matras kopen – Zo maakt u niet de verkeerde keuze

Naast de verdeling in verschillende hardheidszones, is er echter ook nog de hardheidsgraad. Hiermee wordt bedoeld dat een bepaald model van een matras meestal wordt aangeboden in verschillende hardheden.

Stel een echtpaar wil een nieuwe matras kopen. In de meeste gevallen kiezen beide partners voor hetzelfde model. Er zijn echter vaak grote verschillen in gewicht tussen de twee. Voor deze gevallen produceren de fabrikanten de meeste modellen in verschillende hardheden, de zogenaamde hardheidsgraad van een matras.

De vrouw met een lichaamsgewicht van 55 kg krijgt dan bijvoorbeeld een relatief zacht type matras (bijvoorbeeld H2 = hardheid 2), terwijl haar man voor de stevigere versie van hetzelfde model beslist (bijvoorbeeld H3 = hardheid 3).

De verdeling van elk matras in afzonderlijke zones zal uiteraard ongewijzigd blijven, ongeacht de gekozen mate van hardheid.

Ook wordt het steeds meer standaard dat het matrasovertrek afneembaar is en kan worden gewassen of gereinigd. Hiervoor wordt meestal gekozen voor een aan vier zijden van de matras aangebrachte rits, waardoor het overtrek gemakkelijk kan worden afgenomen en weer worden vastgemaakt.

Sommige matrassen hebben een zomer- en winterkant. De winterkant is voorzien van warmere materialen, de zomerkant heeft koelere, sneller warmte afvoerende materialen, zoals paardenhaar of katoen.

Matras kopen – Welke matras is het beste voor mij?

Hieronder geven we een korte beschrijving van de meest populaire matrassen, zodat u kunt zien welk model het beste geschikt is voor u. Laat u daarbij gerust leiden door uw gevoel, want naast de technische aspecten, speelt uw sympathie voor of tegen bepaalde aspecten een heel belangrijke rol bij de keuze.

Binnenvering matras

binnenvering matras kopen

Binnenvering matrassen zijn klassiekers. Deze soort heeft zich de afgelopen decennia volop bewezen. De hoge luchtdoorlatendheid zorgt voor het ideale transport van vocht en creëert goede voorwaarden voor een aangename droge slaapomgeving.

Een binnenvering matras is nog steeds de eerste keuze voor mensen die veel ‘zweten’. Een nadeel van de conventionele binnenvering matras is dat het vermogen om zich precies aan te passen aan het lichaam, door de constructie niet erg groot is.

Het gebruik op een verstelbare bedbodem is beperkt, omdat ze niet goed kunnen worden gebogen.

Pocketvering matras

pocketvering matras kopen

Pocketvering matrassen bestaan uit een groot aantal individueel in stof of vlies genaaide veren die in hoge mate onafhankelijk van de naastgelegen veren kunnen in- en uitveren.

Hierdoor krijgen ze ten opzichte van de binnenvering het vermogen om zich nauwkeurig aan het lichaam aan te passen. De voordelen van een hoge luchtdoorlatendheid en een goede vochtafvoer blijven.

Zo combineren pocketvering matrassen een aangename droge slaapomgeving met een verhoogd ligcomfort en worden zij speciaal aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor ‘zweten’ en hoge eisen stellen aan de ondersteuning van het lichaam. Ze kunnen echter niet goed buigen en zijn evenzo beperkt voor het gebruik op een verstelbare bedbodem.

Koudschuim matras

Een koudschuim matras biedt een groot en homogeen slaapcomfort. De kern behoudt jarenlang zijn vorm en soepelheid, zodat een permanent hoog ligcomfort is gegarandeerd.

koudschuim matras kopen

Het materiaal absorbeert bewegingen van het lichaam beter dan de binnenvering matras, d.w.z. na iedere beweging van het lichaam stelt het zich in op de nieuwe positie.

Binnenvering matrassen schommelen nog een tijdje na, pocketveren minder dan normaal. Noch de ene noch de andere maakt verschil in de lichaamsondersteuning. Het is slechts een kwestie van persoonlijke voorkeur.

In tegenstelling tot conventionele schuimkernen bieden koudschuim matrassen – vanwege het bijzondere (open cel) productieproces – een hoge ventilatie en dus een aangename klimaat regulering. Ze kunnen ook worden gebogen en zijn daarom prima geschikt voor verstelbare lattenbodems.

Latex matras

Latex is het melkachtige sap van de rubberboom, dat met andere grondstoffen worden gevormd tot matraskernen.

Het materiaal is vergelijkbaar in lig- en comfort eigenschappen met koud schuim. Ook hier is het selectieve aanpassingsvermogen zeer groot.

latex matras informatie

Ook heeft een latex matras uitgesproken dempende werking op trillingen en ondersteunende kenmerken. Omdat het materiaal niet zo ademend is als koudschuim zijn in de matraskern diverse ventilatiekanalen aangebracht.

De verwerking van het materiaal is technisch veeleisend. Zo vindt men speciale snij- en contour patronen in de binnenkant van een koudschuim matras om het ligcomfort te optimaliseren in relatief iets lagere prijsklassen.

Latex matrassen kan heel goed worden gebogen en zijn dus zeer geschikt voor verstelbare lattenbodems.

Visco Elastische matras

Visco schuim reageert op lichaamswarmte en gewicht met verbeterde drukverdeling door zich op bepaalde plaatsen aan te passen aan het bovenliggende deel van het lichaam.

Het resultaat is een sterk verbeterde doorbloeding van de blootgestelde delen van het lichaam, de schouder, rug, heupen en armen. De aanpassing vindt plaats afhankelijk van de temperatuur en de tijd. Bij hogere temperaturen wordt de aanpassing snel gemaakt, bij lagere temperaturen duurt het iets langer.

Het materiaal onderscheidt zich daarmee van andere typen matrassen en vereist een acclimatisatie fase, die soms iets langer duurt dan bij andere soorten.

Veel slapers zijn enthousiast over deze andere eigenschappen. Mensen die doorgaans conservatieve beslissingen nemen, dienen deze te betrekken in hun gedachten bij het kiezen van de juiste matras.

Visco elastische matrassen hebben een gemiddelde buigzaamheid. Daarom ook gemiddeld geschikt voor verstelbare lattenbodems.

Natuurlijke matras

Zoals de naam al aangeeft worden in deze matrassen alleen natuurlijke of althans overwegend natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuurlijke latex, kokos, paardenhaar of katoen. Vaak worden deze in lagen gebruikt.

Het gebruik van katoen of wol overheersen. Natuurlijk wordt in een natuurlijke matras afgezien van metaal en oplosmiddel bevattende lijmen.

Orthopedische matras

Een orthopedische matras is een matras die verondersteld wordt de gezondheid in het algemeen te bevorderen. Een orthopedische matras zal vooral zo ontworpen zijn dat afwijkingen van de wervelkolom, maar ook circulatiestoornissen en spierspanning, grotendeels worden vermeden.

Universele gezondheidsmatras kopen

Er zijn ook matrassen die, ongeacht leeftijd, geslacht en voor elk postuur, altijd de juiste hardheidsgraad hebben en zo de best mogelijke gezondheid op de lange termijn te garanderen.

Belangrijke opmerking

Ooit was de regel: “hard liggen is gezond”, of zelfs “hoe harder, hoe beter.” Deze visie is vanuit orthopedisch oogpunt tegenwoordig volledig achterhaald. Ondersteuning van de wervelkolom kan op deze manier niet worden bereikt. Beter zou zijn: “hoe meer aanpasbaar, dus punt elastischer, hoe beter.”

beste matrassen advies

Onze tip:
Voor bijzonder gevoelige mensen of harde matrassen hebben de zogenaamde “toppers” zich inmiddels bewezen. Een topper maakt het oppervlak aangenaam zacht, zonder dat het lichaam de ondersteuning van de matras verliest.