Slaapkamer verlichting

Slaapkamer verlichting: tips over slaapkamer lampen.

Natuurlijk, als je slaapt, heb je geen goed doordachte slaapkamer verlichting nodig.

Maar de slaapkamer is niet alleen om te slapen – en daarom maakt het juiste licht een groot verschil.

Bekijk wat belangrijk is als het om slaapkamerverlichting gaat en krijg praktische tips over plafondlampen, leeslampen, bedverlichting en het licht voor de spiegel en kleerkast.

Plafondlamp in de slaapkamer.

In de meeste gevallen is de plafondlamp de basisverlichting van je slaapkamer. In het beste geval verlicht ze de kamer gelijkmatig en is ze ook helder genoeg als enige lichtbron zodat je je weg in de kamer kunt vinden.

plafondlamp

Een plafondlamp of plafondspots zijn een goede oplossing voor slaapkamerverlichting. De lampen bevinden zich direct onder het plafond zodat deze als reflecterend oppervlak dient en zacht licht de kamer in straalt.

Plafondspots hebben bovendien het voordeel dat je de individuele spots kunt richten.

Als je een hanglamp in de slaapkamer wilt, zorg er dan voor dat deze niet te laag hangt. En dat de lampenkap diffuus licht uitstraalt.

Op deze manier wordt het licht gelijkmatig over de kamer verspreid en zijn er geen harde schaduwen. Als alternatief werken ook meerdere hanglampen die je op verschillende hoogtes bevestigt.

Om een ​​gezellige sfeer te creëren, moet de plafondverlichting neutraal wit tot warm wit en voldoende helder zijn. Uitgedrukt in Kelvin en Lumen betekent dit 2700 tot 3.300 Kelvin en minimaal 1.000 Lumen per vierkante meter.

Dus voor een slaapkamer van 15 vierkante meter heb je plafondverlichting nodig met in totaal 1500 Lumen.

slaapkamer verlichting

Leeslamp slaapkamer verlichting.

Ook als je niet van lezen houdt, is een leeslampje naast het bed zinvol. Zo kun je in het donker het leeslampje direct gebruiken als slaapkamerverlichting?

bed leeslamp

Direct, neutraal wit licht is ideaal om te lezen.

Als je naast het bed een nachtkastje hebt, is een tafellamp met een draaibare kap ideaal. Anders is een slanke vloerlamp ook een goede keuze.

Belangrijk voor iedereen die niet alleen slaapt. Het leeslampje moet zodanig zijn afgeschermd, dat het degene die bij je in bed slaapt niet stoort.

Aan de wand gemonteerde leeslampen zijn ruimtebesparend en prettig voor de ogen. Doordat de lichtbron zich meestal iets boven het bed bevindt, kun je zowel liggend als zittend lezen.

Heb je in de slaapkamer geen wandaansluitingen, kijk dan eens rond voor een wandlamp met stekker of gebruik een snoerloze ledlamp met batterij.

Hanglampen vervangen steeds vaker de klassieke bedlamp. Dat ziet er geweldig uit en benadrukt de hoogte van de kamer. Als leeslamp is een hanglamp wat minder geschikt omdat noch de lamp, noch de lampenkap verstelbaar is.

Verlichting voor kledingkast en spiegel.

Als je ’s ochtends je kleren uitzoekt of je klaarmaakt voor de spiegel, is sfeer niet zo belangrijk. In het gebied rond de kleerkast en spiegel moet het licht helder, niet te hard en neutraal wit zijn. Zo zie je gemakkelijk kleuren en details.

kledingkast verlichting

Inbouwspots in de kast worden vaak als luxe gezien, maar zijn zeker de moeite waard. De directe spots, die meestal naar beneden of naar de zijkanten gericht zijn, hebben nauwelijks ruimte nodig en verlichten alle delen van je kleerkast.

Ook oudere kleerkasten kun je uitrusten met verlichting zoals draadloze LED inbouwverlichting die kan worden vastgelijmd.

Opbouwlampen zitten niet in de kast, maar op de kast. Daarom verlichten ze meestal ook het gebied voor de kast waar je voor de spiegel staat.

Sommige opbouwlampen zijn afgestemd op specifieke kastsystemen, maar er zijn ook universele lampen die op elke moderne garderobekast kunnen worden geplaatst.

Wandlampen zijn zeer geschikt als gebiedsverlichting rondom de kleerkast.

Aangezien het licht van wandlampen niet van bovenaf komt, zoals bij plafondlampen, maar zacht weerkaatst wordt vanaf de muur, zijn er nauwelijks schaduwen. Dit is ideaal wanneer je voor de spiegel staat.

Indirect licht in de slaapkamer.

muurlamp slaapkamer verlichting

Indirect licht is zacht licht, het brengt sfeer in de slaapkamer. Met kleine lichtbronnen die weerkaatst worden door de muren, het plafond of de vloer, creëer je prachtige lichteffecten in je slaapkamer.

Er zijn verschillende manieren om je slaapkamer indirect te verlichten. Afgeschermde wandlampen of plafondspots creëren warme lichttinten.

Terwijl verborgen LED-strips de wanden of plafonds van je slaapkamer zacht laten schijnen. Kies wel voor warm – witte ledlampen.

Bij verlichting onderaan het bed of de kast gaat het vooral om het effect, de werkelijke lichtopbrengst is vrij laag.

Toch is het praktisch om in ieder geval een kleine lichtbron te hebben voor oriëntatie ’s nachts, bijvoorbeeld als indirecte verlichting onder het senioren bed.

Er zijn bedden met geïntegreerde led-verlichting, andere bedden kunnen achteraf worden uitgerust met led plakstrips.

Overzicht slaapkamer verlichting.

Wat je moet weten over verlichting in je slaapkamer.

Minimaal 3 lichtbronnen: plafondlamp, bedlampje, kast- / spiegelverlichting
Lichtkleuren: warm wit voor sfeer, neutraal wit voor leeslampen
Zacht licht: plafondlampen met kap en indirecte wandlampen
Helderheid: minimaal 1.000 lumen (lm) per vierkante meter, d.w.z. 1500 lm voor een slaapkamer van 15 vierkante meter – lumen staat vermeld op de verpakking van de lamp
Dimmer: Dimbare plafond- en bedlampjes passen zich aan je behoeften aan, nieuwere ledlampen kunnen worden uitgerust met speciale led dimmers

Lampen in verschillende hoogtes en lichtsterktes zorgen voor comfort.