Bedden

Uitgebreide bedden informatie – Bekijk allerlei soorten, bed modellen en maten. Voor ieder wat wils! 

Kinderbedden

Matrassen

Tips voor het kopen van bedden

Wat is belangrijk bij het kopen van een goed bed.

Mensen brengen een derde van hun leven slapend door. Vanwege de lange tijd in bed is het niet meer dan normaal dat u geen compromissen sluit bij het kiezen van uw slaapplaats.

De afzonderlijke bed componenten moeten aan uw individuele eisen worden aangepast en op elkaar worden afgestemd.

Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van een bed?

Lees hier verder of ontdek onze website met de meest uitgebreide bedden informatie en slaap en slaapkamer adviezen.

Tijd om je volgende bed te kopen?

Een nieuw bed kopen als je bed ouder is dan een bepaalde leeftijd – of als steeds meer de indruk ontstaat dat het huidige bed niet meer toereikend is voor je eigen behoeften.

De meeste bedden of matrassen worden na ongeveer zeven tot tien jaar vervangen. Na deze periode verliezen de meeste matrassen hun optimale ondersteuning.

Dit kan zich uiten in een breed scala aan slaapproblemen. Van in slaap vallen of in slaap blijven tot pijn in de nek en rug de volgende ochtend, veel symptomen zijn terug te voeren op te verouderde matrassen.

De lattenbodem kan ook zijn ouderdom laten zien, veranderende persoonlijke omstandigheden stelt nieuwe eisen of er is gewoon de wens om van bed te veranderen.

Naast deze individueel bepaalbare aspecten bevelen experts om hygiënische redenen om na ongeveer tien jaar bedden of in ieder geval matrassen te vervangen.

Ben je van plan om je bed te vervangen, dan moet op de volgende punten gelet te worden bij het kopen van nieuwe bedden.

Slaapkamer ruimte en inrichting

Toegegeven, het zou het gemakkelijkst zijn om nieuwe bedden te kopen als ruimte in slaapkamers geen probleem is.

In werkelijkheid is dit echter zelden het geval.

Smalle slaapkamers, onhandige schuine plafonds of vergelijkbare slaapkamer omstandigheden stellen de aankoop van bedden in bepaalde criteria.

Plan dit van tevoren en voer nauwkeurige metingen uit, maak eventueel een plattegrond. Zodat je geen bed koopt welke niet bij je situatie past.

Waar moet het nieuwe bed precies aan voldoen? Je kunt het beste de volgende punten in gedachten houden bij het maken van je keuze.

Dit kan informatie geven over welk type bed maar ook over de welke bedden maat moet je kiezen.

Vind de juiste bedden maat

Allereerst beslist een voldoende groot lig oppervlak natuurlijk over het best mogelijke slaapcomfort.

Hier is het raadzaam om niet al te bescheiden te zijn als het gaat om het kopen van bedden. Als richtlijn geldt dat het slaapgedeelte minimaal 90 cm breed is voor singles, maar breder is altijd prettiger.

Tweepersoonsbedden voor koppels kunnen het best minimaal 140 cm zijn. Maar als je slaapkamer voldoende ruimte biedt, is het een prima idee om voor een breedte van 160, 180, 200 of 210 cm te kiezen.

Daarnaast is er de lengte: 200 cm is de norm voor mensen van gemiddelde lengte. Je ziet wel dat steeds meer mensen kiezen voor bedden varianten in extra lengtes.

Speciale bedden maten van 210 of 220 cm maken het mogelijk om ook voor lange mensen goed te slapen.

Kinderbedden hebben afwijkende maten, kijk hier voor alle informatie over deze speciale bedden.

Het derde en vaak verwaarloosde onderdeel is de hoogte van het bed en slaaphoogte. Ondertussen zijn de (senioren) bedden met (verstelbare) comfortabele hoogte in opkomst.

Niet alleen senioren kiezen voor de luxe van een verhoogd en verstelbare bed hoogte om gemakkelijker te kunnen gaan liggen en net zo comfortabel weer kunnen opstaan.

Vooral degenen die last hebben van lichamelijke klachten, moeten zeker overwegen om een verstelbaar of hoog bed te kopen.

Stabiele lattenbodem

Het ontwerp is een kwestie van smaak, maar de binnenkant van het bed frame bepaalt of je een duurzaam bed koopt.

Daarnaast is de belangrijke ondersteunende werking voor de wervelkolom mede afhankelijk van de totale constructie van het slaapgedeelte.

Hiervoor moet het frame van de lattenbodem voldoende stevig zijn. In het geval van tweepersoonsbedden of voor bijzonder zware mensen, moet ook een ondersteunende middenstijl worden geïntegreerd.

Bij veel bedden  kan een middenstijl afzonderlijk worden gekocht als een afzonderlijk bed accessoire en eenvoudig achteraf worden gemonteerd.

Bedden kopen – boxspring of niet?

Eén bed type wordt steeds populairder: het boxspringbed.

Deze trend komt voort uit het feit dat de boxspring bekend is om zijn geweldige slaapcomfort – en de prijs, die ook niet geheel onbelangrijk is.

Kort gezegd zit het verschil in de onderconstructie: in plaats van de klassieke lattenbodem ondersteunt een robuuste houten frame een goede matras. Vaak is een combinatie van topper, en matras een goede keuze voor wie nog meer lig comfort wil.

Deze combinatie ondersteunt het lichaam nauwkeurig in elke slaaphouding.

Het boxspringbed is nog steeds niet de magische oplossing tegen rugpijn. Hier gaat het advies meer richting koudschuim matrassen met ergonomisch verantwoorde zonering die het lichaam specifiek op de juiste plaatsen ondersteunen en ontlasten.

Het perfecte team – lattenbodem en matras

Een veel voorkomende overweging is om de aankoop van het bed uit te stellen en gewoon alleen de matras te vervangen. Bij twijfel is dit natuurlijk beter dan tevreden te zijn met het oude, versleten matras.

Matrassen en het onderliggende frame (lattenbodem) van verende houten werken wel als het ware samen en moeten idealiter op elkaar worden afgestemd. Een oude doorhangende lattenbodem kan de kwaliteiten van een matras van de hoogste kwaliteit bederven.

Bovendien beperkt een dergelijke ongunstige combinatie de levensduur van de matrassen aanzienlijk. Voor beide geldt dezelfde richtlijn: ze moeten passen bij de individuele lichaamsbouw van de slaper, de druk op de gewrichten en rug verlichten, zodat de spieren zich ’s nachts volledig kunnen ontspannen.

Bij onvoldoende ondersteuning zouden de spieren de prikkel krijgen om zichzelf te blijven ondersteunen – met als gevolg spanning en pijn de volgende ochtend en na verloop van tijd langdurige pijn klachten.

Moet je een bed met opbergruimte kopen?

Als je een kleine slaapkamer hebt, moet je een slim ontworpen bed kopen. Deze wordt indien mogelijk zonder hoofdbord geleverd. Dit betekent dat er dan meestal voldoende ruimte is om te kunnen worden opgesteld.

Het is ook belangrijk om in een kleine slaapkamer de voorkeur te geven aan bedden met speciale opbergruimtes. Maar let op: de extra bergruimte mag niet ten koste gaan van de ventilatie. De onderkant van de matras moet voldoende ademen en vocht moet naar buiten kunnen worden afgeven ter voorkoming van schimmel.

Ook is het, zeker in krappe ruimtes, belangrijk dat het bed van minimaal twee kanten bereikbaar blijft. Anders zal er snel een beperkend effect zijn op de kamerinrichting.

Het oog wil ook wat.

Met alle functionele overwegingen bij het kopen van bedden, moet het ontwerp natuurlijk zowel bij het slaapkamer interieur, maar vooral bij je eigen smaak passen. Dit is de enige manier om een ​​alomvattende feel-good-sfeer te creëren wat als geen ander bijdraagt ​​aan een goede nachtrust.

Naast verschillende stijlen zoals boxspring, 2 persoons bedden, hoogslapers, romantisch hemelbed of een minimalistisch model, bij het kopen van bedden wordt vooral onderscheid gemaakt tussen de volgende modellen.

Populaire modellen.

 • Gestoffeerd bed: klassiek met een hoofdeinde
 • Boxspring bed: bedsysteem met boxspring in plaats van lattenbodem
 • Massief houten bed: natuurlijk materiaal, duurzaam, perfect in combinatie met lattenbodem en goede matras.
 • Metalen bed: modern, duurzaam, onderhoudsvriendelijk.
 • Futonbed: laag model in Japanse stijl.
 • Bedden met opberg mogelijkheden: met bijvoorbeeld veel slim ontworpen lades en planken, om beddengoed op te kunnen ruimen.
 • Hoogslapers: Ruimte besparend, avontuurlijk voor kinderen.
 • Kinderbedden: Thematische bedden, voor elk kind is er wel een prachtig bed.
 • Slaapbanken: Slimme bedden en ruimte besparend.
 • Waterbedden: Voor de liefhebbers, die waterbedden op hun waarde weten te schatten.
 • Babybed / Wieg: Ook voor de allerkleinsten zijn er veel babybed modellen te vinden.

Beddengoed – persoonlijke behoeften correct inschatten.

Het optimale bed, inclusief matras, past zich aan de anatomie van de slaper aan. In veel gevallen is het helaas andersom.

Daarom is het belangrijk om voor het kopen van een bed te bepalen welke eigenschappen het nieuwe bed en matras moet hebben. Niet iedereen heeft het complete pakket aan bed accessoires nodig. Waar het voor sommigen de combinatie is van toppers, kussentjes en extra ondersteuning is die zorgt voor de ideale slaapkwaliteit.

Worden anderen al optimaal bediend met een koudschuim matras die is afgestemd op hun eigen lichaamstype. Stel daarom prioriteiten voordat je een bed koopt, waar je vervolgens concentreert op zoekt.