Slaapkamer inrichten

Slaapkamer ideeën – Met een optimale inrichting, geniet je nog meer van een goede nachtrust

Slaapkamer ideeën

De slaapkamer is een van de meest intieme plekken in huis. Daarom moet het bij jou persoonlijkheid passen en een kamer zijn waarin je helemaal op je gemak voelt. Je bed is ongetwijfeld het meest dominante meubelstuk in de slaapkamer. Het is daarom het beste om voor een model te kiezen.

Welke zowel bij jezelf als bij de ruimte past.

Probeer ook om met kleuren en materialen een visuele eenheid te creëren tussen je bed en de kamer, zodat het harmonieus aansluit.

Slaapkamer inrichten

Voordat je je bed in de slaapkamer plaatst, pak je een deken en probeer je op de grond en zonder bed uit waar je bed het mooiste past in de kamer.

Je kunt verschillende mogelijkheden uitproberen: naast het raam, onder een schuin plafond of in het midden van de kamer. En nog iets belangrijks: neem veel tijd om informatie te zoeken over verschillende bedden en matrassen.

Dit is de enige manier om dure, slechte aankopen te voorkomen. Als het interieur niet meer past omdat je net bent verhuisd, of ben je toe aan nieuwe slaapkamer ideeën.

Dan is er een simpele en goedkope truc: verf of lak alle meubels in dezelfde kleur tinten, als slaapkamer muren.

Hierdoor ontstaat een verbindend element en oogt de slaapkamer harmonischer.

Slaapkamer ideeën

Te hoog, te laag, te klein? Met een greep in de trukendoos breng je ongunstige slaapkamer verhoudingen weer in evenwicht.

Tip 1: Bij een laag plafond zijn kamerhoge meubels zoals een kast ideaal, omdat ze de ruimte meer hoogte geven.

Tip 2: Als het plafond te hoog is, ziet deze er lager uit met wanden in een contrasterende kleur.

Tip 3: In grotere kamers zien grote meubels zoals een 2 persoons- boxspring bed er ook mooier uit dan een smal bed.

Raambekleding

Daglicht is belangrijk omdat het ons bioritme bepaalt. Semi-transparante gordijn stoffen zoals inbetweens bieden privacy en laten tegelijkertijd licht door.

Als je alleen in het donker kunt slapen, kun je ze het beste verduisterende gordijnen, rolgordijnen of rolluiken voor de ramen monteren.

Een thuiskantoor in de slaapkamer? Geen goed idee. Maar als er door plaatsgebrek geen andere manier is, zorg er dan voor dat werkmaterialen en computers kunnen worden op geborgen.

Niemand houdt er immers van om onafgemaakte taken voor zich te hebben als ze in slaap vallen. Kasten met schuifdeuren of bureaus met kleppen, uittrekelementen en verborgen vakken zorgen ervoor dat het werk snel en gemakkelijk uit het zicht verdwijnt.

Wat op de vloer?

Parket of laminaat in de slaapkamer op de vloer? Ziet er mooi uit maar is koel en veroorzaakt snel koude voeten.

Een tapijt in de slaapkamer zorgt voor een warme en zachte stap bij het opstaan of het nu een hoge of een korte pool is.

Toch liever een houten vloer, pvc laminaat, kurk, vinyl, maak dan eventueel gebruik van een kleed op de vloer om het weer warmer en huiselijker te maken.

Opbergruimte in de slaapkamer.

Voldoende opbergruimte is goed, maar onzichtbare opbergruimte is beter. Als je je slaapkamer optisch wilt opruimen, kun je spullen op planken achter gesloten deuren verbergen. Schuifdeuren nemen nauwelijks ruimte in beslag en een spiegeldeur vergroot de ruimte.

Je vind inbouwkasten niet ideaal of hebt er de ruimte niet voor. Of je bezit al een (oude) stijlvolle kledingkast? Mooi: want een vrijstaande kast is echt een blikvanger mits er voldoende ruimte is. Als je in het bezit bent van een prachtige antieke kledingkast.

Moet je er wel voor zorgen dat de kast een minimale diepte van 60 centimeter heeft, zodat hangende kleding niet wordt samengedrukt.

En plan ook een meter vrije ruimte voor de lades om genoeg bewegingsruimte over te houden. Dan is zo’n vrijstaande kledingkast een leuke toevoeging aan de (baby)slaapkamer.

Slaapkamer stylen

Omring jezelf met mooie dingen ook in de slaapkamer. Persoonlijke voorwerpen, vazen ​​of foto’s en schilderijen maken een kamer gezellig en geven een slaapkamer charme.

Mijn slaapkamer idee: vorm groepen met minimaal drie accessoires en bepaal iets gemeenschappelijks – zoals kleur, vorm of materiaal. Je slaapkamer ziet er altijd netjes uit als je overdag kleine spullen zoals zakdoeken, oordopjes of slaapmaskers in bijvoorbeeld je nachtkastje opbergt.

Je kan een simpel bijzettafeltje naast je waterbed zetten, of een vrij- hangend nachtkastje.

Decoratieve dozen, manden of kratten die je gewoon naast het bed plaatst, zijn net zo praktisch en goedkoop.

Kleuren slaapkamer ideeën

De behoefte en smaak van een kleur is natuurlijk individueel. Voor de slaapkamer geldt: donkere kleur tinten geven een gevoel van geborgenheid.

Lichte kleuren werken verhelderend maar bij kleuren combinaties kun je het beste vasthouden aan één kleur combinatie in verschillende intensiteit.

Combineer dus pasteltinten met lichtere of donkerder pasteltinten en intense kleuren met andere donkere of lichtere intense kleuren.

Beter slapen

De slaapkamer is een ruimte van ontspanning en rust. Als je een spannende film in bed kijkt of nog op internet surft, kan het soms zijn dat je meer tijd nodig hebt om in slaap te vallen.

Mijn tip: verban elektronische apparaten uit de slaapkamer, doe daar liever een paar mooie lampjes aan op je nachtkastjes.

Koop een leuk boek en lees nog even voor je wilt gaan slapen. Het ziet er niet alleen beter uit, het heeft ook een enorm rustgevend effect. Voor goed licht in de slaapkamer kun je het beste heldere leeslampjes naast het bed combineren met sfeervol achtergrondlicht van verschillende bronnen.

Design tip: Verborgen lampen, bijvoorbeeld achter het hoofdeinde of onder bed en boven en langs inbouwkasten, zorgen voor indirect licht en laten grote meubels als het ware zweven.

Voor iedereen die geen zin heeft om zijn bed direct op te maken. Kan gebruik maken van een bedsprei zo bespaar je jezelf gedoe met het opmaken van bedden.

Gewoon een sprei over het bed leggen, klaar.

Het gaat snel en ziet er met een mooi sprei geweldig uit. Natuurlijk ontkom je er niet aan om het beddengoed op te schudden en te luchten. Naast natuurlijk het wassen van hoeslakens, dekbedovertrekken en dekens.

De beste tips over beddengoed vind je hier.

Ruime slaapkamer

Heb je voldoende ruimte, gebruik de kamer niet alleen om te slapen: een fauteuil en de slaapkamer wordt een toevluchtsoord in het dagelijks leven.

Daar kun je even een pauze nemen en een paar minuten ontspannen voordat je jezelf weer in het dagelijkse drukke leven stort.

Ga snel zitten om je sokken aan te trekken, je kleding uit te doen of je boeken te bewaren.

Iedereen met ruimte zou aan een bank aan het voeteneinde van het bed moeten denken. Naast extra zit- en opbergruimte zorgt het ook altijd voor een luxueus geheel.