Kinderbed

Kinderbed kopen: ontdek de vele mogelijkheden!

Kinderbed

Bij het kopen van een kinderbed ga je niet over één nacht ijs. Of het nu het eerste ‘grote bed’ is voor je kindje of niet, je wilt graag een goede beslissing nemen.

Je wilt een veilig en comfortabel bed met optimaal slaapcomfort. Je kind moet immers een hoop leren overdag en dat kost veel energie. Niets mag een goede nachtrust in de weg staan.

In dit artikel worden alle mogelijkheden rondom de keuze van een kinderbed besproken. Zo kun je weloverwogen een keuze maken voor het perfecte bed voor jouw kind!

Een veilig kinderbed

Ergens tussen het 1e en 2e levensjaar van een kind is het tijd voor een “echt” bed. De kleintjes zijn nu zo groot dat het babybedje te krap wordt. Er bestaat ook een risico op verwondingen als ze uit het babybedje proberen te klimmen.

Kinderbedden zijn er in veel verschillende modellen van eenvoudig tot een chique avontuurlijke hoogslaper.

De beslissing welk kinderbed geschikt is voor uw kroost hangt vooral af van de leeftijd van het kind, de hoeveelheid ruimte in de kamer en uiteindelijk ook de financiële mogelijkheden.

Veel ouders aarzelen om over te schakelen van een wieg naar een kinderbed omdat ze bang zijn dat hun kind uit een kinderbedje kan vallen.

Je kunt speciale uitvalbeveiliging kopen, die zijn er in verschillende varianten zo zijn er modellen die aan de zijkant onder de matras wordt geklemd. Deze uitvalbeveiliging is bedoeld om te voorkomen je kind gemakkelijk uit bed kan vallen.

uitvalbeveiliging kinderbed

Een handig (goedkoop) alternatief is om een schuimrubberen matras naast het kinderbedje te leggen om zo de val van je kind te dempen.

Tips voor het kopen van het beste kinderbed.

De keuze van het bed is ten eerste afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Je kunt eventueel de mening van je kind ook meenemen in de beslissing. Vervolgens moet je je afvragen hoe lang je het bed wilt gaan gebruiken. Wil je dat je kind zijn hele jeugd met het bed kan doen, dan kies je voor een solide bed.

Je kunt dan ook kiezen voor een bed dat met je kind meegroeit. Er zijn bijvoorbeeld mini-hoogslapers die je kunt ombouwen tot half-hoogslapers en ten slotte tot een gewone hoogslaper met een bureau eronder. Ten slotte is de keuze van een bed afhankelijk van je budget: hoeveel wil je eraan uitgeven?

Overweeg deze zaken bij je keuze.

 • Wat voor kinderbedje?

Voor kleine kinderen is een (normaal) kinderbedje aan te raden. Grotere kinderen voelen zich eerder op hun gemak in een avonturen- of stapelbed. Een overzicht van de verschillende soorten kinderbedden vind je hier verderop in dit artikel.

 • Hoelang wordt het bed gebruikt?

Voordat je er één koopt, moet je ook nadenken over hoe lang je het bed voor je kind wilt gebruiken. Bedenk bij de aanschaf van een (bijzonder) model dat je kind opeens niet meer van het brandweerbed houdt na zes maanden, welke in eerste instantie zo geweldig was.

 • Welk materiaal?

Kinderbedden zijn meestal gemaakt van massief hout (massief), zijn deels massief of zijn gemaakt van MDF of spaanplaat. Massieve kinderbedden (massief hout) zijn vaak de duurdere modellen van hogere kwaliteit.

Toch zijn kinderbedden van MDF of spaanplaat net zo goed. Maak jezelf een kinderbed en wordt deze geverfd, dan is het van belang dat er oplosmiddelvrije verven worden gebruikt.

 • Ruimte in de slaapkamer.

Een vaak onderschat punt is de beschikbare ruimte in de kinderkamer. Avonturenbedden hebben niet alleen een bepaalde kamerhoogte nodig, er moet ook voldoende ruimte rondom het bed zijn om te spelen en ravotten. Stapelbedden kunnen daarentegen erg ruimtebesparend zijn.

 • 2 – in – 1 functie.

Veel kinderbedden hebben een zogenaamde 2-in-1 functie. Zo zijn sommige modellen om te bouwen van een babybed naar een kinderbed. Dit is erg slim gebleken en kan ook geld besparen.

Kinderen zijn dol op bijzondere modellen.

Kinderbed modellen

In het begin moet je het eerst eens zijn over het type kinderbed (hoogslaper, functioneel bed, avonturenbed, enz.). Dit hangt meestal af van de leeftijd van het kind.

Meisjes dromen graag van een roze slaapkamer en kleine jongens houden van brandweer bedden of  een kinderbed die zijn gemodelleerd naar een Formule 1-auto.

Deze aanbieder biedt voor elk wat wils, zodat je kind in zijn favoriete kinderbed model slapen. Handige moeders en vaders kunnen natuurlijk zelf een zaag en schuurpapier gebruiken en hun creativiteit de vrije loop laten. Een zelfgemaakt bedje zal zeker niet alleen bij uw kroost enthousiasme opwekken!

Naast kinderbedden, waarbij het slaapgedeelte relatief dicht bij de vloer ligt, zijn er ook halfhoge kinderbedden, hoogslapers en stapelbedden.

Stapelbedden zijn bijzonder geschikt als er twee kinderen in één kamer slapen en er niet genoeg ruimte is voor twee eenpersoonsbedden.

Een hoogslaper heeft als grote voordeel dat eronder nog ruimte is voor andere dingen, zoals een ladekast of later een bureau. Een echte hoogslaper is natuurlijk niet voor 2-jarigen. Hiervoor moeten de kinderen ouder zijn vanaf zes jaar en zeker veilig de ladder op en af ​​kunnen.

Uit welke kinderbedden kan je kiezen?

Er bestaan heel veel verschillende kinderbedden. Hieronder staan er een aantal beschreven:

 • Het basis-bed
  Een basis-bed is een eenvoudig houten of metalen ledikant met een (rol)lattenbodem. Dit bed heeft meestal een afmeting van 90 x 200, 120 x 200 of 140 bij 200 cm.
 • De mini-hoogslaper
  Dit is een verhoogd bed op een hoogte van maximaal 1 meter. Voor de kinderen is dit hoog genoeg om spannend te zijn, maar voor de ouders laag genoeg om bij het kind te kunnen komen. Het kind kan het bed via een trapje bereiken.
 • De half-hoogslaper
  De half-hoogslaper is iets hoger dan de mini-hoogslaper. Er is genoeg ruimte onder het bed om te spelen en speelgoed op te bergen. Het kind kan het bed via een trapje bereiken.
 • De hoogslaper
  Het bed is zo hoog dat deze alleen nog via de trap te bereiken is. Onder het bed is voldoende ruimte om te werken aan een bureau of kasten te plaatsen voor extra bergruimte.
 • Het stapelbed
  Wanneer je meerdere kinderen hebt, kan een stapelbed een uitkomst zijn. Stapelbedden zijn niet altijd twee bedden recht boven elkaar, er kan ook overdwars gestapeld worden.
 • Het kajuit-bed
  Een kajuit-bed is een licht verhoogd bed met een kast of lade eronder. Het is ook mogelijk een uitschuifbaar logeerbed onder het bed te plaatsen.
 • Het (boom)hut-bed
  Dit bed is net een echte hut met een dak, hij is echter extra beveiligd tegen vallen en ongelukken.
 • Het hemelbed
  Dit is een bed met een frame erboven. Aan dit frame kan een stof bevestigd worden waardoor er een hemelbed ontstaat.
 • De kinder-boxspring
  Een boxspring-combinatie bestaat uit een boxspring, een matras en een topmatras. Voor kinderen zijn deze bedden te koop in trendy stoffen en prints.
 • Kinderbedden in de vorm van iets anders
  Er bestaan auto-bedden, berenbedden, Disney-bedden et cetera

Maakt het uit welke bodem en matras ik kies?

Een (rol)lattenbodem is een goede keuze voor een kinderbed, omdat die stevig is en zorgt voor een goede ventilatie. Wanneer je voor jezelf een matras gaat kopen, let je met name op comfort.

Bij een kindermatras is ook hygiëne een belangrijke factor. Kinderen hebben soms nog ongelukjes of worden weleens ziek in bed.

Het is daarom fijn om een matras te hebben met een afneembare hoes die in de wasmachine mag. Een kindermatras mag in tegenstelling tot een matras voor volwassenen geen verschillende zones bevatten.

Verder moet een matras goed ventileren en niet te warm worden, niet te hard en niet te zacht zijn, veerkracht hebben en het kind goed ondersteunen. Een koudschuim-matras voldoet aan al deze eisen.

Conclusie

Je kind brengt heel wat uren per dag slapend door, dus het is belangrijk dat zijn bed kwalitatief goed en veilig is.

Je kunt voor het slaapcomfort en de veiligheid van je kind het best kiezen voor een bed met een (rol)lattenbodem en een koudschuim-matras met een afneembare hoes.

Voor de rest is de keuze van het soort bed afhankelijk van jouw persoonlijke eisen en wensen, de wensen van je kind, de periode dat je het bed wilt gebruiken en het beschikbare budget.

Als je vertrekt vanuit de basis voor een veilig en kwalitatief goed bed, kun je geen verkeerde keuze maken bij de aanschaf van een kinderbed. Bij deze aanbieder hebben ze een grote keuze kinderbedden.